Introducere » Uleiuri esentiale » Balsam de Peru - oleorasina (5 ml)
Balsamul de Peru, sau Tolu, este obţinut din răşini de la trei specii de copaci veşnic verzi, înalţi, cu numele generic de "Myroxylon balsamum" din familia Fabaceae, care cresc în pădurile tropicale din America de Sud, în special în El Salvador.
Balsamul de Peru este utilizat în principal în aromoterapie şi parfumerie datorită aromei sale de amestec de vanilie şi scorţişoară. Mai mult decât atât, acest ulei de răşinoase are proprietăţi antiseptice şi de vindecare a pielii. Din punct de vedere istoric, acest balsam a fost utilizat de peruani în siropuri de tuse şi pentru a ucide paraziţii, dar astăzi balsamul este folosit aproape exclusiv în cosmetică şi aromoterapie.
Balsamul de Peru are un miros foarte dulce, bogat, balsamic şi asemănător cu vanilia şi scorţişoara, este de culoare maronie şi vâscos.
Balsamul de Peru este extras din răşina plantelor, prin distilare cu aburi.
Principalele componente chimice ale Balsamului de Peru sunt: cinnamein, acid benzoic, acid cinnamic, vanillin, nerolidol, benzyl-benzoat.
Proprietăţile terapeutice ale Balsamului de Peru sunt: antiinflamator, antimicotic, antiperspirant, antiviral, hipertensiv, expectorant, stimulează creşterea ţesutului epitelial.
Balsamul de Peru se foloseşte în cazurile de piele uscată şi sensibilă, erupţii cutanate, răni, circulaţie proastă, reumatism, astm, bronşită, răceală, gripă, tensiune nervoasă, stress.
Balsamul de Peru se combină bine cu uleiurile de ylang-ylang, patchouli, lemn de santal, trandafir, condimente, florale şi baze orientale.
Precauţii:
Balsamul de Peru este non-toxic, non-iritant, dar sunt posibile anumite reacţiile alergice şi, de asemenea, poate creşte sensibilitatea la lumina soarelui. Folosit în cantităţi mari, poate afecta rinichii.