Introducere » Uleiuri esentiale » Ulei esential de Bergamota (10 ml)
Uleiul esenţial (volatil) de bergamotă este extras din Citrus aurantium var. bergamia (cunoscut şi sub numele de Citrus bergamia), din familia Rutaceae.
Acest copac este originar din Asia de Sud Est, dar a fost introdus şi în Europa, în special Italia, şi se găseşte, de asemenea, pe Coasta de Fildeş, Maroc, Tunisia şi Algeria. Copacul poate creşte până la patru metri înălţime, cu flori în formă de stea şi frunze netede. Fructele seamănă cu un amestec dintre o portocală şi un grapefruit, dar într-o formă de pară. Culoarea fructelor variază de la verde la galben, în funcţie de gradul de coacere.
Uleiul esenţial de bergamotă este unul dintre cele mai utilizate pe scară largă în industria de parfumerie şi cosmetică şi formează, împreună cu uleiurile esenţiale de neroli şi lavandă, ingredientul principal pentru clasicul parfum 4711.
Denumirea de bergamotă este derivată din denumirea Bergamo, oraş în Lombardia, Italia, unde uleiul esenţial a fost vândut pentru prima dată.
Uleiul esenţial de bergamotă se obţine din coaja fructelor prin presare la rece, cu un randament de aprox. 0,5%. Pentru eliminarea furocoumarinei (sau bergapten) se foloseste distilarea cu aburi.
Uleiul esenţial de bergamotă are un miros pregnant de citrice, dulceag, cu nuanţe florale ce amintesc de uleiul de neroli şi de uleiul de lavandă. Uleiul esenţial de bergamotă are o culoare ce variază de la verde pal la galben-verzui şi are o vâscozitate apoasă.
Principalele componente chimice ale uleiului esenţial de bergamotă sunt: a-pinen, myrcene, limonen, a-bergaptene, b-bisabolene, linalool, acetat linalyl, nerol, acetat neryl, geraniol, acetat de geraniol şi a-terpineol.
Proprietăţile terapeutice ale uleiului esenţial de bergamotă sunt: analgezic, antidepresiv, antiseptic, antibiotic, antispasmodic, aperitiv, calmant, cicatrizant, deodorant, digestiv, febrifug, vermifug şi care vindecă rănile.
Uleiul esenţial de bergamotă poate fi folosit la tratamentul depresiei, stressului, tensiunii, fricii, isteriei, infecţiilor (de toate tipurile, inclusiv ale pielii), anorexiei, psoriazisului şi eczemelor.
Când sunteţi în căutarea unui ulei care să vă ajute în lupta cu depresia, sau cu asteniile de sezon, cu lipsa de încredere în propria persoană sau cu timiditatea, trebuie să luaţi în considerare uleiul esenţial de bergamotă.
Uleiul esenţial de bergamotă are, de asemenea, calităţi antiseptice, utile pentru afecţiuni ale pielii, cum ar fi în cazurile de acnee, ten gras, eczeme şi psoriazis. Poate fi, de asemenea, utilizat pe herpes, varicela şi răni superficiale.
Uleiul esenţial de bergamotă are un efect puternic de stimulare a ficatului, stomacului şi splinei.
Uleiul esențial de bergamotă activează şi creşte secrețiile digestive (acizi, enzime și bilă), facilitând astfel digestia. De asemenea, sincronizează și reglează mișcarea peristaltică a intestinelor și în acest fel accelerează procesul digestiv și reduce tensiunea în tractul intestinal. Astfel, uleiul esențial de bergamotă poate reduce constipația, poate normaliza mișcările intestinului și poate preveni complicațiile gastrointestinale (cum ar fi cancerul colorectal).
Anumite componente ale uleiului esențial de bergamotă sunt antibiotice şi dezinfectante naturale. Acestea inhibă creșterea germenilor, a virusurilor și a ciupercilor. De asemenea, combate în mod eficient infecțiile, inclusiv cele ale pielii. Dacă este folosit în mod regulat în apa de spălat sau în săpunuri (este deja utilizat extensiv în săpunurile de îngrijire a pielii), pielea și părul rămân protejate de infecții și devin strălucitoare. De asemenea, vindecă infecțiile din colon, intestine, tractul urinar și rinichii, având un efect antiseptic în cazul infecţiilor tractului urinar, cum ar fi cistita.
Puteţi folosi ulei esențial de bergamotă şi pentru a reduce senzaţia de durere din organism. Acesta stimulează secreția anumitor hormoni care diminuează sensibilitatea nervilor la durere. Prin urmare, este foarte util în caz de dureri de cap, entorse, dureri musculare sau orice alte simptome / afecțiuni care necesită analgezice. Aceasta înseamnă că puteți evita efectele secundare periculoase ale multor medicamente pentru durere, care vă pot afecta ficatul și rinichii și pot provoca dilatarea insomnii.
Acest ulei esențial este un excelent deodorant. Proprietățile de dezinfectare și răcoritoare ale uleiului de bergamotă inhibă creșterea germenilor care provoacă mirosul neplăcut al corpului. Acest lucru îl face un eficient și atractiv deodorant. Mirosul de citrice este foarte puternic și poate depăși sau elimina multe alte mirosuri, motiv pentru care acest ulei este utilizat în odorizatoare de cameră și spray-uri.
Uleiul esențial de bergamotă este un produs ideal pentru a preveni respirația urâtă a gurii. Este complet natural, deci nu există șanse de iritare chimică a gingiilor. Acesta poate funcționa ca o excelentă apă de gură datorită calităților antimicrobiene. Uleiul esențial de bergamotă împiedică dezvoltarea florei bacteriană în gură și asigură prospețime. Puteți amesteca 2-3 picături de ulei de bergamotă în pasta de dinți, sau puteți dilua o cantitatea mică de ulei de bergamotă în apă caldă pentru gargară. De asemenea, previne cariile și reduce durerea dentară.
Ca orice ulei esenţial, se combină bine cu toate celelalte uleiuri, însă se obţin combinaţii deosebite dacă se amestecă cu uleiuri esenţiale de piper negru, salvie, chiparos, tămâie, geranium, iasomie, mandarine, nucşoară, portocale, rozmarin, lemn de santal, vetiver şi ylang-ylang.
Precauţii:
Uleiul esenţial de bergamotă poate provoca arsuri atunci când este folosit pe o piele sensibilă, care este apoi expusă la lumina soarelui, deoarece conţinutul ridicat de bergaptene poate provoca foto-toxicitate. Prin urmare, nu trebuie să fie utilizat pe piele înainte de expunerea la lumina soarelui.
Principalele utilizări ale uleiului esenţial de bergamotă sunt: