Introducere » Uleiuri esentiale » Ulei esential de Lavanda
Uleiul esenţial (volatil) de lavandă este extras din Lavandula Angustifolia (cunoscută şi sub numele de Lavandula Officinalis, Lavandula Spica sau Lavandula Vera), din familia Lamiaceae (Labiatae).
Acesta un arbust peren, lemnos, care ajunge până la 1 metru, cu frunze înguste de culoare gri-verde, liniare şi cele mai frumoase flori parfumate de culoare violet-albastru. Creşte sălbatic în regiunea mediteraneană, darprincipalul producător-cultivator este Franţa.
Este, de asemenea, cunoscută sub numele levănţică comună sau de grădină.
Denumirea ştiinţifică de Lavandula derivă din latinescul „lavo-lavare“ care înseamnă a spăla, a curăţa, florile fiind utilizate de către romani la parfumarea băilor şi la vindecarea rănilor.
Uleiul esenţial de lavandă este unul dintre cele mai preferate uleiuri esenţiale, deoarece are calităţi deosebite şi miroase excelent. Are un efect calmant, relaxant, combate stresul şi crizele, în timp ce proprietăţile sale antiseptice ajută în cazurile de răceală, gripă şi alte boli. Este un excelent remediu pentru astm şi migrene. Se poate folosi pe piele, în cazul înţepăturilor de insecte, sau al rănilor şi arsurilor, având proprietăţi care ajută la vindecare, în timp ce previne formarea cicatricelor urâte.
Uleiul esenţial de lavandă are o aromă proaspătă, fină, florală, este clar, incolor sau cu nuanţe de galben şi apos ca vâscozitate.
Uleiul esenţial de lavandă este extras din vârfurile înflorite ale plantei prin distilare cu vapori, cu un randament de 1,4% - 1,6%.
Principalele componente chimice ale uleiului esenţial de lavandă sunt: a-pinen, limonen, 1,8-cineol, cis-ocimene, trans-ocimene, 3-octanone, camfor, linalool, acetat linalyl, caryophyllene, terpinen-4-ol şi acetat lavendulyl.
Proprietăţile terapeutice ale uleiului de lavandă sunt: antiseptic, analgezic, anti-convulsiv, anti-depresiv, anti-reumatic, anti-spasmodic, anti-inflamator, bactericid, antiviral, carminativ, colagog, cicatrizant, citofilactic, decongestionant, deodorant, diuretic , hipotensiv, nervin, rubefacient, sedativ, sudorific şi tonic.
Uleiul esenţial de lavandă are un efect calmant putând fi folosit, în general, în cazurile de depresie, panică, isterie şi epuizare nervoasă. Este, de asemenea, eficient în cazul durerilor de cap, al migrenelor şi al insomniei.
Are un efect foarte benefic în caz de bronşită, astm, răceli, laringită, halitoză, infecţii ale gâtului şi tuse convulsivă. Ajută sistemul digestiv în cazurile de colici, greaţă, vărsături şi flatulenţă.
Uleiul esenţial de lavandă calmează durerea atunci când este utilizat pentru reumatism, artrită, lumbago şi dureri musculare, în special cele asociate cu sportul.
Folosit pe piele, uleiul esenţial de lavandă tonifică şi ulei revitalizează, fiind util pentru toate tipurile de probleme ale pielii, cum ar fi abcese, acnee, piele grasă, arsuri, răni, psoriazis, paraziţi, muşcături sau înţepături de insecte, acţionând, de asemenea, ca repelent.
Uleiul esenţial de lavandă este unul dintre puţinele uleiuri esenţiale, care pot fi utilizate pe piele ca atare, iar acest lucru este util mai ales atunci când trebuie tratată o rană sau o arsură minoră.
Deşi uleiurile esenţiale se amestecă bine unul cu altul, uleiul de lavandă se combină foarte bine cu uleiul de lemn de cedru, uleiul de salvie, uleiul de muşcată (geranium), uleiul de pin, uleiul de nucşoară şi toate uleiurile de citrice.
Precauţii:
Deşi uleiul esenţial de lavandă este considerat ca fiind unul dintre cele mai sigure uleiuri esenţiale, trebuie să se întrerupă utilizarea dacă apar reacţii alergice.