Introducere » Uleiuri esentiale » Ulei de Smirna - oleorasina
Uleiul de Smirnă - oleorăşină (sau mir) este extras din arborele Commiphora myrrha, din familia Burseraceae.
Dacă vorbim despre un ulei magic în aromoterapie, atunci uleiul de smirnă trebuie să fie cu siguranță. Acesta, nu numai că va contribui la creșterea sinelui vostru spiritual, dar are şi numeroase acţiuni benefice asupra organismului. Se obţin rezultate deosebite atunci când este utilizat pentru a trata problemele feminine, afecțiuni ale pielii, precum și pentru detoxifierea organismului.
Arborele de smirnă este un arbore mic, care poate crește până la 5 metri înălţime, cu scoarță de culoare deschisă și ramuri împletite, câteva frunze și flori mici albe. Este originar din Somalia, Arabia și Yemen.
Atunci când coaja este taie, exudă o rășină lichidă de culoare galben pal, care se usucă şi capătă o culoare roșu-brun, de mărimea unei nuci din care se obţine uleiul de smirnă.
Smirna a fost foarte populară în lumea antică și a fost folosită ca medicament de către chinezi și egipteni, la care făcea parte şi din ritualul de adorare a zeului soare și de mumificare.
Smirna a fost folosită, de asemenea, şi în produsele cosmetice, astfel soldații greci luau cu ei în luptă câte un flacon de ulei de smirnă, pentru a trata rănile sângerânde.
Uleiul de smirnă are o aromă caldă, lemnoasă cu nuanţe răşinoase, ușor dulceagă, este maroniu, aproape de culoarea chihlimbarului şi cu o vâscozitate medie spre mare.
PROPRIETATI:
Cosmetice:
- antiinflamator - antibacterian - antifungic
- astringent - antiseptic - dezinfectant
- tonic cutanat - parfumant
Terapeutice:
- antidepresiv - sedativ - calmant
- antispastic - expectorant - reface echilibrul emotional
- bronhodilatator - carminativ - tonic
RECOMANDARI SI MOD DE UTILIZARE :
In cosmetica: uleiul de smirna se foloseste in parfumarea produselor cosmetice (creme, lotiuni, demachiante s.a.). Se foloseste de asemenea si la realizarea parfumurilor. Pe piele, uleiul de smirnă este folosit cu mare succes pe furuncule, ulcere cutanate, escare, piele crăpată, pecingine etc.
Dozajul recomandat este de 0.5-2%.
In aromoterapie: uleiul smirna se foloseste pentru proprietatile sale calmante si echilibrante.
Difuzat in aer ajuta in caz de congestii respiratorii, pentru tratarea durerilor de cap si ca expectorant.
Precauţii:
Uleiul de smirnă este non-iritant şi non-sensibilizant, dar ar putea fi toxic în doze mari și nu ar trebui să fie utilizat în timpul sarcinii, deoarece poate acționa ca un stimulent uterin.
SUMAR
Uleiul de smirnă este foarte benefic pentru problemele tractului respirator, ale sistemului digestiv, pentru afecţiuni ale mucoasei bucale şi gingiilor, în îngrijire a pielii, precum și pentru problemele urino-genitale și ginecologice.
Aromoterapie
Uleiul de smirnă poate fi folosit în terapia cu vapori şi poate ajuta la tratarea afecţiunilor respiratorii, cum ar fi bronşită, guturai, răceli, duse şi inflamaţii ale gâtului.
De asemenea, poate fi folosit pentru aprofundarea spiritualităţii şi în cazul meditaţiei.
Combinat în ulei de masaj sau diluat în baie
Uleiul de smirnă se foloseşte combinat în ulei de masaj sau diluat în baie pentru a ajuta în caz de bronșită, guturai, răceli, tuse și infecții, precum și pentru o varietate de probleme ale sexului feminin enumerate mai sus. Are, de asemenea, un efect binefăcător asupra pielii, fiind deosebit de util în cazul rănilor, ulceraţiilor, escarelor, eczemelor sau furunculelor.
Apă de gură
Uleiul de smirnă se poate combina cu apa de gură pentru tratamentul infecţiilor bucale.
În creme sau loţiuni
Atunci când este utilizat într-o cremă sau loțiune, se obţin rezultatele uimitoare în tratamentul plăgilor cronice și ulcerațiilor. Uleiul de smirnă accelerează vindecarea rănilor, tratează piciorul de atlet, precum și eczemele care supurează. În cazul escarelor, al pielii profund crăpate, al furunculelor, abceselor, acneii și al altor afecțiuni ale pielii, se obţin rezultate deosebite atunci când este utilizat uleiul de smirnă pentru a le trata.
Uleiul de smirnă poate fi utilizat şi diluat, sub formă de compresă, pentru eczeme, escare sau răni, sau poate fi aplicat cu un tampon de bumbac direct pe răni şi infecții ale pielii.