Introducere » Uleiuri esentiale » Ulei esential de Tamaie
Uleiul esenţial (volatil) de tămâie este extras din răşina copacului Boswellia serrata (arborele de tămâie sau Oliban), din familia Burseraceae.
Uleiul de tămâie este benefic, nu numai pentru alinarea depresiei și căderilor nervoase, dar şi pentru o serie de probleme feminine și pentru ameliorarea tenului congestionat
Arborele creşte spontan în munţii din sud-estul Arabiei şi în Somalia. Are înăltimea de 4-5 m, trunchiul şi ramurile sunt acoperite de o scoarţă cenuşie ce se detaşează uşor. Frunzele sunt alterne, nestipelate, penat compuse şi formate din 7-9 perechi de foliole laterale. Foliolele sunt ovale sau lanceolate, întregi cu marginea crenelată, uşor păroase.
Importanţă farmaceutică prezintă scoarţa care, prin incizare, produce o oleorăşină numită esenţă de Oliban sau tămâie, ce conţine rezine (în care predomină acidul boswelic), ulei volatil (în care predomină hidrocarburile monoterpenice), gume, substanţe amare. Are actiune antialergică, antidepresivă, expectorantă, antiinflamatoare, imunostimulatoare, cicatrizantă, fiind utilizată în afecţiuni respiratorii astmatiforme, depresii.
Uleiul esenţial de tămâie este unul dintre uleiurile favorite în aromoterapie. Acest ulei esențial are un minunat efect calmant asupra minţii și ajută la obţinerea păcii interioare. Are acţiune benefică şi asupra tractului respirator și urinar şi contribuie la ameliorarea durerilor asociate cu reumatism și durerilor musculare, având în același timp o acţiune de întinerire, echilibrarea și vindecarea a pielii.
Uleiul esenţial de tămâie are o aromă lemnoasă, condimentată, obsedantă, un pic camforată, dar foarte plăcută. Este transparent sau galben pal la culoare, poate avea şi o uşoară tentă verzuie, şi are o vâscozitate apoasă.
Acest ulei are o lungă istorie în parfumerie. Este considerat un ulei fixativ și care adaugă o notă caldă într-un amestec.
Uleiul esenţial de tămâie se extrage prin distilare cu vapori din oleorăşina arborelui de tămâie cu un randament de aproximativ 3 - 10%.
Principalele componente chimice ale uleiului de tămâie sunt: a-pinen, actanol, linalol, octyl acetat, bornyl acetat, incensol şi incensyl acetat.
Proprietăţile terapeutice ale uleiului esenţial de tămâie sunt: antiseptic, astringent, carminativ, cicatrizant, citofilactic, digestiv, diuretic, emenagog, expectorant, sedativ, tonic, uterin și expectorant.
Uleiul esenţial de tămâie este calmant pentru sistemul nervos, limpezeşte mintea, încetineşte ritmul respirator şi totodată provoacă o respiraţie mai profundă, fiind excelent pentru meditaţie. Reduce anxietatea şi elimină stările obsesive legate de evenimente din trecut.
Este deosebit de util în afecţiunile tractului respirator, curățând plămânii și ajutând în cazul dificultăţilor de respirație, astm, bronșită, laringită, tuse și răceală.
Uleiul esenţial de tămâie este un bun tonic pentru funcțiile uterului, are un efect calmant în timpul travaliului, ajută în cazul menstrelor dureroase, are un impact pozitiv asupra întregului tract urinar.
Ajută la întinerirea pielii, mai ales în cazurile de îmbătrânire prematură, are un efect tonic asupra pielii și este eficient în cazul rănilor, abceselor, cicatricilor sau inflamaţiilor ale pielii.
Uleiul esenţial de tămâie se combină foarte bine cu uleiurile de salvie, lavandă, smirnă, pin, portocală, bergamotă și lămâie.
Precauţii:
Uleiul esenţial de tămâie este considerat un ulei sigur, deoarece este non-toxic şi non-iritant, şi poate fi utilizat de majoritatea persoanelor.
SUMAR
Uleiul esenţial de tămâie este unul dintre uleiurile care pot calma cu adevărat, alină tot trupul și mintea. Calmează durerile, curăță plămânii şi acţionează ca un tonic pentru piele.
Aromoterapie
Uleiul esenţial de tămâie poate fi folosit pentru bronșită, tuse, răceli și pierderea vocii, precum și pentru a limpezi mintea, pentru a reduce anxietatea și pentru cultivarea păcii interioare.
Combinat în ulei de masaj sau diluat în baie
Uleiul esenţial de tămâie ajută în cazurile de răceli, tuse, bronșită, reumatism, frisoane, circulaţie proastă, epuizare, coșmaruri, menstre dureroase, probleme respiratorii și congestie nazală. Are, de asemenea, un efect astringent asupra pielii și ajută în cazul pielii îmbătrânite prematur, precum și în cazul rănilor sau ulcerelor care se vor vindeca în mod corespunzător.
În creme sau loţiuni
Utilizat în creme sau loţiuni, uleiul de tămâie poate fi benefic pentru probleme ale pielii, la condiţionarea tenului gras, la întinerirea pielii, la vindecarea rănilor sau ulcerelor.
Pentru a grăbi vindecarea rănilor și pentru a preveni formarea cicatricilor urâte, se adaugă câteva picături de ulei esenţial de tămâie în apă atunci când se spală rana. Pentru leziuni superficiale ale pielii sau piele crăpată, se aplică ușor (diluat corespunzător) direct pe zonele afectate sau sub formă de compresă.