Introducere » Uleiuri esentiale » Ulei esential de Eucalipt (10 ml)
Uleiul esenţial (volatil) de eucalipt este extras din Eucalyptus globulus din familia Myrtaceae.
Eucaliptul poate ajunge şi la înălţimi de 100 de metri, făcându-l unul dintre cei mai înalţi copaci din lume. Există peste 500 de specii de arbori de eucalipt, majoritatea cu frunze lungi şi înguste de culoare albastru-verzui şi cu flori de culoare alb-crem.
"Eu" şi "kalypto" înseamnă "bine" şi "acoperit" în limba greacă, referindu-se la membrana ca o cupă ce acoperă mugurii florilor şi care este îndepărtată pe măsură ce florile se dezvoltă.
Aborigenii australieni îl numesc "Kino" şi folosesc frunzele pentru a-şi acoperi rănile grave. Uleiul de eucalipt a fost introdus în Europa în 1788, iar primul ulei exportat în Anglia a fost numit "Sydney peppermint ", extras din Eucalyptus peperita.
Copacul foloseşte o mulţime de apă în timp ce se dezvoltă şi a fost utilizat pentru a drena ţinuturile mlăştinoase în care puteau fi găsiţi ţânţarii răspunzători de răspândirea malariei.
Uleiul esenţial de eucalipt este extras din frunze proaspete sau uscate parţial şi ramuri tinere, prin distilarea cu aburi.
În aromaterapie, acest ulei esenţial ajută mintea să se elibereze de gânduri negative şi permite concentrarea pe problemele cu adevărat importante. Este foarte valoros în ameliorarea problemelor respiratorii, în combaterea inflamaţiilor şi durerilor musculare, a reumatismului, a durerilor de cap şi a epuizării nervoase, ajută la vindecarea rănilor, ulceraţiilor şi a erupţiilor cutanate.
Uleiul esenţial de eucalipt are un miros clar, puternic, proaspăt şi foarte distinctiv, culoarea variază de la galben pal până la lichid clar şi este apos ca vâscozitate.
Principalele componente chimice ale uleiului de eucalipt sunt: a-pinen, b-pinen, a-phellandrene, 1,8-cineol, limonen, terpinen-4-ol, aromadendrene, epiglobulol, piperitone şi globulol.
Proprietăţile terapeutice ale uleiului eucalipt sunt semnificative: analgezic, antibacterian, antiinflamator, antinevralgic, antireumatic, antiseptic, antispastic, antiviral, astringent, balsamic, cicatrizant, decongestionant, deodorant, depurativ, diuretic, expectorant, febrifug, hipoglicemic , vermifug şi grăbeşte vindecarea rănilor.
Uleiul esenţial de eucalipt are un efect răcoros şi dezodorizant când este aplicat pe corp, ajută în cazurile în care este prezentă febra, migrena sau malaria. Pentru tractul respirator, ajută la ameliorarea tusei, astmului, infecţiilor gâtului şi sinuzitei. Reduce inflamaţiile şi uşurează eliberarea mucusului, în cazurile de răceală sau febra fânului.
Uleiul de eucalipt mai este utilizat pentru dureri musculare şi articulare, artrită reumatoidă, entorse şi o circulaţie proastă.
În îngrijirea pielii, poate fi folosit pentru arsuri, băşici, bătături, herpes, răni, tăieturi, infecţii ale pielii şi muşcături de insecte. Poate stimula, de asemenea, sistemul imunitar şi este de ajutor în cazuri de varicelă, răceli, gripă şi rujeolă.
Uleiul de eucalipt poate fi folosit la inhalaţii pentru: strănut frecvent, febra fânului, gripă, probleme respiratorii, dureri de cap şi pentru îmbunătăţirea puterii de concentrare.
Poate fi folosit în amestec cu ulei de masaj, sau diluat în baie, pentru a ajuta în cazurile de artrită, astm, bronşită, congestie mucoase, răceli, dureri de cap, reumatism, sinuzită, guturai, dureri musculare, oboseală şi dureri.
Uleiul de eucalipt poate fi folosit în creme sau loţiuni pentru ameliorarea durerii în cazurile de spasme musculare şi reumatism. Uleiul de eucalipt poate ajuta, de asemenea, la vindecarea rănilor, a ulceraţiilor, a erupţiilor, calmând senzaţiile de durere sau mâncărime.
Uleiul esenţial de eucalipt se combină bine cu uleiurile esenţiale de cimbru, lavandă, lemongrass, lămâie, mentă şi pin.
Precauţii:
Uleiul esenţial de eucalipt trebuie să fie utilizat cu atenţie, iar persoanele cu tensiune arterială mare sau cu epilepsie ar trebui să-l evite. Utilizarea excesivă a acestui ulei poate provoca dureri de cap.
Se poate folosi şi pentru gargară, pentru calmarea durerilor de gât, dar numai foarte diluat.
Uleiul de eucalipt poate fi utilizat cu precauţie şi nediluat, pe pielea curată, împotriva muşcăturilor de insecte sau pentru vindecarea rănilor.