Introducere » Uleiuri esentiale » Ulei de Benzoina - oleorasina (30 ml)
Regenerator, calmant, fixator al parfumurilor
Uleiul esenţial (volatil) de Benzoină este extras din rășina arborelui Styrax Benzoin ce face parte din familia Stryracaceae. Răşina mai este cunoscută şi sub numele de gumă benzoină, Luban Jawi (cu semnificația de tămâie din Java) sau Benjamin.
Acest ulei rășinos are un puternic efect calmant și liniştitor asupra minții și contribuie la îmbunătăţirea dispoziţiei persoanelor triste și singuratice. Ajută la îmbunătăţirea circulației sanguine și ameliorează afecţiunile respiratorii. Stimulează elasticitatea pielii, ajută la îndepărtarea roșeţii, calmează mâncărimea și iritarea.
Arbore provine din Java, Sumatra și Thailanda și crește până la 8 metri înălţime. Incizii adânci sunt realizate în trunchiul arborelui, din care curge seva de culoare gri. Când bucata de răşină devine dură și friabilă, este colectată după coajă.
Benzoina este unul dintre ingredientele clasice folosit ca tămâie. În civilizațiile antice a fost folosit în fumigație și ca ingredient pentru ameliorarea problemelor respiratorii. În industria parfumurilor este folosit ca fixativ.
Uleiul de Benzoină are o aromă dulceagă, caldă, asemănătoare cu vanilia, de culoare maronie şi foarte vâscos (precum melasa).
Uleiul esenţial se extrage din rășina arborilor în vârstă de cel puţin șapte ani prin extracție cu solvent și randamente de aproximativ 65-85%.
Principalele componente chimice ale uleiului de Benzoină sunt: acizi benzoic, cinamic, benzoat de benzil, aldehidă benzoică, benzoat de vanilină și coniferil.
Proprietăţile terapeutice ale uleiului esenţial de anason sunt: antiseptic, astringent, carminativ, diuretic, expectorant, sedativ, antidepresiv.
Uleiul de Benzoină poate fi folosit pentru bronșită, tuse, răceli, răni, acnee, eczeme, psoriazis, reumatism, artrită, ţesut cicatricial, circulaţie proastă, tensiune nervoasă, stres, dureri musculare, degerături, erupții cutanate și ulcere la nivelul gurii.
Uleiul de Benzoină se combină foarte bine cu uleiurile de bergamotă, coriandru, tămâie, ienupăr, lavandă, lămâie, smirnă, portocale, petitgrain, trandafir și lemn de santal.
Precauţii:
Atunci când este nevoie de concentrare, este mai bine să se evite utilizarea uleiului de benzoină, deoarece poate avea un efect foarte relaxant.
SUMAR
Cel mai mare beneficiu al uleiului de Benzoină constă în faptul că acesta are un efect calmant asupra sistemului nervos și digestiv şi este un tonic general pentru sistemul circulator și tractul respirator.
În plus, stimulează pancreasul care la rândul său ajută la digestie, și este considerat a fi implicat în controlul de zahăr din sânge, ceea ce îl face valoros pentru cei care suferă de diabet zaharat.
Îmbunătățeşte elasticitatea pielii, ajutând la refacerea pielii crăpate şi la vindecarea rănilor, reducând roșeața, iritația și mâncărimea.
Aromoterapie
În terapia cu vapori, uleiul de Benzoină poate fi folosit pentru relaxarea sistemului nervos, calmare și crearea unei stări de confort emoţional.
Combinat în ulei de masaj sau diluat în baie
Uleiul esenţial de Benzoină se foloseşte combinat în ulei de masaj sau diluat în baie pentru a ajuta în cazurile de dureri generale, artrită şi reumatism, precum şi în cazurile de bronșită cronică și tuse. Are un efect benefic şi asupra circulaţiei sanguine. Are un efect calmant şi ajută în cazurile de depresie. Mai mult, oferă pielii un plus de elasticitate, reduce roșeața, iritația și mâncărimea, ajută la vindecarea rănilor.
În creme sau loţiuni
Atunci când este utilizat într-o cremă sau loțiune, uleiul esenţial de Benzoină este un remediu bun pentru pielea uscată, crăpată, tăieturi şi răni, precum și pentru pielea acneică şi iritabilă, oferindu-i elasticitate.