Introducere » Uleiuri esentiale » Ulei esential de Chiparos (100 ml)
Ulei esenţial (volatil) de Chiparos
DESCRIERE:
Uleiul esenţial (volatil) de CHIPAROS este extras din ramurile tinere si frunzele arborelui CHIPAROS (Cupressus sempervirens). Chiparosul este un arbore rășinos din familia cupresaceelor, originar din sud-estul Europei, nordul Africii și vestul Asiei, de circa 25 m, care traieste peste 1000 de ani (in greaca "sempervirens" inseamna "viaţă veşnică"). Este un arbore vesnic verde, are o forma conica, lemnul este rezistent si parfumat - fenicinii si cretanii l-au folosit la constructia de nave si case, grecii sculptau statuile zeilor, iar egiptenii confectionau sarcofage din el. Legenda spune ca crucea lui Isus a fost făcuta din lemn de chiparos. Frunzele chiparosului sunt mici, iar conurile femele sunt sferice de marimea unei nuci. Azi, se cultivă ca arbore ornamental în regiunile mediteraneene.
Metoda de obtinere: distilarea cu aburi a ramurilor
Uleiul esential de chiparos are un efect calmant și liniștitor asupra nervilor, este vasoconstrictor (vene varicoase, hemoroizi) și benefic pentru tractul respirator (in tuse si bronsita). Acțiunea antispasmodica il face foarte util in astm, tuse convulsiva si gripa. În plus, ulei de chiparos calmeaza crampele musculare, ajuta la reglarea ciclului menstrual, ușureaza dureri reumatice si artritice, și este, de asemenea, benefic pentru tenul gras, congestionat.
PROPRIETATI:
Cosmetice:
- anticelulitic - anticuperozic - diuretic
- astringent - antiseptic - sudorific
- tonic cutanat - deodorant
Terapeutice:
- tonic circulator - tonic limfatic - antispasmodic
- antiseptic - hemostatic - vasoconstrictor
- tonic respirator - sedativ - echilibrant nervos
RECOMANDARI SI MOD DE UTILIZARE:
Dozajul recomandat este de 0.5-2%.
Acest ulei poate fi adaugat (cateva picaturi) in sampon pentru prevenirea caderii parului si pentru a inlatura matreata. In apa de baie pot fi adaugate cateva picaturi (diluate intr-o lingura cu lapte) pentru efectul linistitor si calmant.
Ulei de chiparos se foloseste in vaporizator sau lampa de aromoterapie in caderi nervoase, stres. In inhalatii este foarte util in raceli, tuse.
Precauţii:
Unii compusi pot avea risc alergic la persoanele sensibile.
A nu se utiliza de catre persoanele epileptice, hipertensive, care sufera de tromboflebita.
Nu se utilizeaza in perioada sarcinii si a alaptarii si nici pentru copii.